Свободно Време

Ловеч

Град Ловеч е разположен в Предбалкана. Живописната му природа се допълва от преминаващата през града река Осъм. Гордо над града се простира крепостта „Хисаря“ и величествено се издига паметникът на националния герой Васил Левски. В тяхното подножие се е разпрострял старият град „Вароша“, който ни връща в отдавна отминали времена. В Ловеч се намира и единственият по рода си на Балканския полуостров Покрит мост на Колю Фичето.

Историята разказва, че Ловеч е едно от най-старите населени места в България. Селището е било населявано от траките преди Новата ера. По време на Римската империя става важна попътна станция и носи името Президиум. Ловеч процъфтява по време на Българското Възраждане от 1780 до 1784. По това време, от Кольо Фичето, е изграден прочутият и единствен по рода си на Балканите покрит мост.

Квартал „Вароша“ е уникален архитектурно-исторически резерват с над 200 исторически обекта-паметници на културата, посещаван от хиляди български и чуждестранни туристи по всяко време на годината.

Забележителности

Паметникът на Васил Левски

Паметникът на Васил Левски е най-високият в България със своите 14 метра. Ловеч е столица на великия Апостол в революционната му дейност и най-много от времето си той е прекарвал в Ловеч. Именно това е причината най-внушителният негов монумент да бъде издигнат именно тук.
За да се стигне до него трябва да се изкачат 233 стъпала.
Разнопосочни са теориите в града относно предателството на Васил Левски, заловен на 27 декември в Къкринското ханче на 13 км от гр. Ловеч. Сред ловчалии съществува теорията, че не Поп Кръстю е предателят на Левски, а Марин поп Луканов – председателят на Ловешкия комитет, за когото Левски пише в тефтерчето си, че е "злоупотребил с комитетски пари за свои нужди". В писмото си от 12 декември 1872 г. до Ловешкия комитет Левски пише: “У председателя има пренесени от други комитети пари, по-напред ги исках, той ми писа, че ги употребил за ден-два за своя работа”.
Сред другата част от ловчалиите, няма причина за промяна на основната теория, че Поп Кръстю е предателят. Според тях не са открити и не са настъпили нови факти или обстоятелства, които да „оневиняват“ Поп Кръстю и единствено засилената роля на църквата през 90-те години на XX век е причината, довела до „оневиняването“ му. Това е и причината в непосредствена близост в Крепостта „Хисаря“ да бъде разположен „кръсто-меч“, символизиращ меч за победа и кръст - за църквата.

Крепостта "Хисаря"

Ловешката крепост е разположена върху двете тераси на красивия и живописен хълм „Хисаря", който се намира в старата част на град Ловеч. Това е една от най-посещаваните забележителности в Ловеч.
Първото заселване на хълма е станало през каменно-медната епоха (4-3 хил. пр. Хр). Открити са части от жилища, фрагменти от глинени съдове и една златна апликация. Археологическите разкопки показват, че тук се е намирало и тракийско селище. Разкрити са останките на седем църкви.

Крепостта е известна с това, че тук през 1187 г. е подписан Ловешкият мирен договор с Византия, който слага началото на Второто българско царство.

Етнографски комплекс "Драсова и Рашова къщи"

Етнографският комплекс „Драсова и Рашова къщи“ се намира се в Архитектурно-историческия резерват „Вароша“ на Ловеч. Състои се от 2-те съседни Драсова къща и Рашова къща. Драсовата къща е построена е в първата половина на ХIХ в. Тя е сред най-типичните за района и запазени в архитектурно отношение сгради. Притежание е на известния ловешки възрожденски род Драсови. Експозицията пресъздава домашната уредба на заможно търговско семейство, характерна за градския бит под западноевропейско влияние от края на ХIХ и началото на ХХ в. В отделните стаи на жилищния етаж са показани всички, характерни за ловешката къща, битови елементи. Може да се види характерната печка „джамал”. Направена е така, че да се пали от едната стая, а да топли 2 стаи. В хола се вижда същата смесица между европейски и ориенталски стил-до миндера, покрит с шарени черги, са разположени виенските столове, мебели и руски самовар. В спалнята има огромен одър, на който е спяло цялото семейство. Булчинската стая е изцяло обзаведена с облекло, виенски мебели и немски порцелан. В най-долното ниво на къщата се помещава винарната. Изложени са кошове за грозде, т.н. кораб за събиране и тъпкане на грозде, големи бъчви, където е било наливано вино. Рашовата къща е от близък архитектурен тип. Строена е около 1835 г. Завещана е на Регионалния исторически музей от собственика ѝ Ненчо Рашев, известен културен деец, музикант и събирач на народно творчество.

Паркът Стратеш и зоологическата градина

Зоопаркът в Ловеч е най-големият след Софийския и един от най хубавите в страната.В него има много голямо разнообразие на животни и можете да видите много видове,които не сте жидали досега. Зоопаркът е разположен в парк “Стратеш” на площ от 110 дка. Паркът „Стратеш“ носи името на естествен хълм, върху който е разположен. От тук започват действията на отряда на генерал-майор Александър Имеретински за освобождаването на града. Според професор Анастас Иширков името „Стратеш“ идва от личното име Страти, често повтарящо се в града. През 1902 г. започва оформянето на парка. В чест на Освобождението на Ловеч от османско иго са издигнати първоначално Белия паметник и Черния паметник. До парка води удобен път. От тук минава старият път Ловеч – Севлиево. Има пряка пътна връзка под скалния венец със старинния квартал „Вароша“, водеща направо до Паметника на Васил Левски и Ловешката средновековна крепост. От парка се открива красива околовръстна панорамна гледка. И днес е любимо място за разходка и отдих на ловешките граждани и гостите на града.

Парк Баш Бунар

Алея Баш бунар е парк, намиращ се в южната част на гр. Ловеч. Под стръмните варовикови стени на хълма „Баш бунар“ е прокарана алея, следваща извивките на реката по протежение на 2 км. Оформена е като парк, място за отдих на ловчанските граждани. Идеята за оформяне на алеята е на лесничея Никола Веденков през 1908 г. Застлана е с трошенокаменна настилка. Едновременно са изградени „Башбунарска чешма“ и чешма „Езерото“. През 1926 г. тук е открита ВЕЦ „Баш бунар“. Връзката със старинния квартал „Вароша“ е осигурена от пешеходен каменен мост. Засадени са м ножество люляк, липа, дъб, върба, иглолистни дървета и храсти. Днес Алеята „Баш бунар“ с нейните чудни извивки, природа и прохлада е любимо място за отдих и развлечение на ловчалии.

Крушунски водопади

Крушу̀нски водопа̀ди представляват поредица от водопади в близост до село Крушуна. Намират се на 30 км от гр. Ловеч и на 6 км от град Летница. Известни са със своята живописност. Водопадите представляват дълга травертинова каскада, отделните стъпала на която са самите водопади. Туристическата пътека започва от около половин километър южно от селото и до нея се достига по път около който имa възможности за паркиране. Туристическата пътека криволичи нагоре срещу течението на реката и накрая достига до първият и най-голям водопад от каскадата - Пръскалото и пещерата, от която извира реката. Има множество мостове, позволяващи на туристите да разгледат местността.

Деветашка пещера

Деветашката пещера, намираща се близо до село Деветаки, на 15 км от гр. Ловеч, е сред най-големите пещери в България.

Разположена е на около 7 km от Летница и на 15 km североизточно от Ловеч, близо до село Деветаки, на източния бряг на река Осъм. Достъпът до пещерата е по пътека, дълга над километър, която започва малко след отбивката от пътя Ловеч – гр. Левски за село Деветаки в източна посока. От скоро е построен мост, който дава алтернативен маршрут и възможност на посетителите с кола да паркират до 50m от пещерата. Пътят към него е малко след отбивката за село Деветаки (посока Ловеч – Левски).